Carpinus Tokaji Furmint Dry 2016

Op voorraad
2016 | 0,75 l. | 6 / DS | 11,5% | BIO | Bevat SO2 | HU
Categories: Witte Wijn , Catalogus , Wines
Carpinus Tokaji Furmint Dry 2016 is beschikbaar om te kopen in stappen van 6

Wijn

Carpinus Tokaji Furmint Dry

 

Domein en Wijnmaker

Carpinus Winery | István Bai | Edit Bai

 

Gebied

Bodrogkisfalud | Tokaji | Hongarije

 

Areaal

7 ha in eigendom | geen aangekochte druiven

 

Productie

25.000 – 35.000 flessen per jaar

 

Druivenras

Furmint

 

Type

Wit

 

Historie

De naam Carpinus is een verwijzing naar de grootste wijngaard die de familie Bai samen in het bezit hebben en refereert aan de Haagbeuk of in het Engels de Hornbeam. Naast Istvàn is ook zijn zus Edit betrokken bij dit kleinschalige familiebedrijf. De stijl wijnen die ze produceren is moderner dan de meeste wijnen uit de regio zonder de authenticiteit voor de streek en haar tradities uit het oog te verliezen. Dit is niet zo vreemd aangezien broer en zus ruime ervaring hebben opgedaan bij diverse bedrijven in binnen en buitenland. Istvàn is verantwoordelijk voor de productie van de witte wijnen en Edit voor de productie van de Aszu.

 

Wijngaarden

De wijngaarden zijn voornamelijk aangeplant op het zuiden- en zuidwesten met het autochtone druivenras furmint. De percelen dragen de meest prachtige namen zoals Gyertyános, Lapis, Deák en Veresek. Dit zijn verschillende 1st growth wijngaarden en dit is een indeling volgens de historische classificatie van Tokaij. De complexe samenstelling van de bodems bestaat naast klei uit vulkanisch gesteente waaronder turfsteen andesiet, daciet en geërodeerd löss.  

 

Kelder

Na de handmatige oogst worden de druiven in zijn geheel zachtjes en voorzichtig geperst. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks op een reductieve manier. Dit betekent dat er in de kelder wordt gewerkt zonder al te veel invloed van oxidatie (invloed van zuurstof op de wijn waardoor een stijlverschil ontstaat).      

 

Geur en Smaak

Deze Furmint heeft een intense neus met citrustonen en rijke minerale elementen. Fruitig en met prachtige zuren in de mond, een goede balans met een zweempje honing in de afdronk. Een plezier om te drinken!

 

Bio- Biodynamisch

Ja, biologisch en deels biodynamisch. Enkele wijnen worden als vin-nature gemaakt zonder toevoeging van sulfiet.

 

Copyright © WYTSE VAN DER ZWEEP 20-02-2018 16:35