Carpinus Tokaji Furmint Late Harvest 2017

Op voorraad
2017 | 0,375 l. | 6 / DS | 9% | BIO | Bevat SO2 | HU
Categories: Catalogus , Zoete Wijn , Wines
Carpinus Tokaji Furmint Late Harvest 2017 is beschikbaar om te kopen in stappen van 6

Wijn

Carpinus Tokaji Furmint Late Harvest

 

Domein en Wijnmaker

Carpinus Winery | István Bai | Edit Bai

 

Gebied

Bodrogkisfalud | Tokaji | Hongarije

 

Areaal

7 ha in eigendom | geen aangekochte druiven

 

Productie

25.000 – 35.000 flessen per jaar

 

Druivenras

Furmint

 

Type

Wit

 

Historie

De naam Carpinus is een verwijzing naar de grootste wijngaard die de familie Bai samen in het bezit hebben en refereert aan de Haagbeuk of in het Engels de Hornbeam. Naast Istvàn is ook zijn zus Edit betrokken bij dit kleinschalige familiebedrijf. De stijl wijnen die ze produceren is moderner dan de meeste wijnen uit de regio zonder de authenticiteit voor de streek en haar tradities uit het oog te verliezen. Istvàn is verantwoordelijk voor de productie van de witte wijnen en Edit voor de productie van de Aszu.

 

Wijngaarden

De druiven voor deze late harvest komen van de Lapis wijngaard in Bodrogkeresztur en heeft een zuidoost- en zuidwestelijke ligging. De stokken van de wijngaard zijn meer dan 35 jaar oud. De oogst vindt pas laat in het seizoen plaats (vandaar de naam late harvest) waardoor er een hogere mate van suikerconcentratie in de druiven ontstaat en later dus ook een geconcentreerdere wijn.

De complexe samenstelling van de bodem bestaat naast klei uit vulkanisch gesteente waaronder turfsteen andesiet, daciet en geërodeerd löss.  

 

Kelder

Na de handmatige oogst worden de druiven in zijn geheel zachtjes en voorzichtig geperst. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks op een reductieve manier. Dit betekent dat er in de kelder wordt gewerkt zonder al te veel invloed van oxidatie (invloed van zuurstof op de wijn waardoor een stijlverschil ontstaat). Door de concentratie van de druiven door de late pluk, blijft er na de fermentatie nog 95 gram restsuiker per liter in de wijn. Aangenaam zoet.   

 

Geur en Smaak

Het is een zeer levendige en elegante late harvest . Rijk in de mond met geconfijte sinaasappel, citrus en honingtonen, maar met een perfecte balans in de zuren waardoor de wijn mooi speels blijft.

 

Bio- Biodynamisch

Ja, biologisch en deels biodynamisch. Enkele wijnen worden als vin-nature gemaakt zonder toevoeging van sulfiet.

 

Copyright © WYTSE VAN DER ZWEEP 20 -02-2018 16:35