Dassemus Solaris Brabants Wit 2015

Op voorraad
2015 | 0,75 l. | 6 / DS | 11,5% | BIO | Bevat SO2 | NL
Categories: Witte Wijn , Catalogus , Wines
Dassemus Solaris Brabants Wit 2015 is beschikbaar om te kopen in stappen van 6

Wijn
Dassemus Solaris Brabants Wit

 

Domein en Wijnmaker
Wijngaard Dassemus | Ron Langeveld

 

Gebied
Chaam | Brabant | Nederland

 

Areaal
4 ha eigen wijngaarden

 

Productie
20.000 flessen per jaar

 

Druivenras
Solaris

 

Type wijn
Wit     

 

Historie
In 2004 ontstond bij Ron Langeveld en Monique van der Goes het idee een wijngaard te beginnen. Zij vonden een plek in Chaam, een landelijke gemeente ten zuiden van Breda. Daar begonnen ze met een klein proefveldje met 100 stokken. De druiven sloegen goed aan en toen bedachten zij dat het haalbaar moest zijn om het groter aan te pakken. In 2005 plantten ze met behulp van vrienden en familie 4.500 druivenstokken. De wijngaard ligt in het buurtschap Dassemus en is daar naar vernoemd.  

 

Wijngaarden
Het is nog zoeken naar de meest geschikte druivensoorten voor het terroir van Dassemus, de ondergrond is zand met leem. Belangrijker in de keuze van druivensoorten is dat er biologisch wordt  gewerkt en niet gespoten, ook niet met zwavel of koper. Er zijn verschillende nieuwe Duitse kruisingen die resistent zijn tegen verschillende schimmelziekten zoals meeldauw. Het druivenras voor deze wijn komt uit een kruising met onder andere riesling en pinot gris. Solaris vormt inmiddels ca 25% van de aanplant en is één van de meest geschikte soorten. Solaris groeit uitbundig met grote bladeren en wordt ook zeer vroeg rijp met hoge suikergehaltes.

 

Kelder
In de wijnkelder gebruikt Ron Langeveld voor de vinificatie een ontsteler en een pneumatische pers. De tanks zijn van roestvrijstaal en de botteling doet hij zelf. Na het plukken en ontstelen volgt een schilinweking waarna de druiven worden uitgeperst bij lage druk, de vergisting vindt temperatuur-gecontroleerd plaats bij lage temperatuur.

 

Geur en Smaak
De wijn is zeer fruitig en aromatisch, met aroma’s van appel, citrus (grapefruit) en meloen. Goede balans tussen fruittonen en de aangename zuren.

 

Bio- Biodynamisch
Ja, biologische wijnbouw.  

 

Copyright © WYTSE VAN DER ZWEEP 02-03-2018 18:42