Gonzales Byass PX Sherry Nectar SA

Op voorraad
SA | 0,75 l. | 6 / DS | 19,5% | Bevat SO2 | ES
Categories: Versterkte Wijn , Catalogus , Wines
Gonzales Byass PX Sherry Nectar SA is beschikbaar om te kopen in stappen van 6

Wijn

Gonzales Byass PX Sherry Nectar

 

Domein

Gonzales Byass  

 

Gebied

Jerez de la Frontera | Jerez-Xerés-Sherry | Spanje

 

Areaal

Onbekend aantal ha in eigendom

 

Productie

Onbekend aantal flessen per jaar

 

Druivenras

Pedro Ximénez

 

Type wijn

Versterkte wijn

 

Historie

Gonzales Byass is één van de bekendste producenten van sherry. In 1835 is dit familiebedrijf opgericht en nog altijd in handen van de familie Gonzales, inmiddels de vijfde generatie. De beroemdste sherry die door hun gemaakt wordt is Tio Pepe. Het hoofdkantoor is nog altijd in Jerez de la Frontera, de stad in Andalusië waar alles draait om sherry.  Een bezoek aan de bodega van Tio Pepe behoort tot de toeristische trekpleisters van Jerez de la Frontera.

 

Wijngaarden

Jerez de la Frontera ligt in een driehoek met als basis de kustlijn en in het noordwesten Sanlucar de Barrameda en in het zuidoosten El Puerto de Santa Maria. Het klimaat is mediterraan met nadrukkelijke Atlantische invloeden, zeker direct aan de kust. Veel van de wijngaarden liggen in deze driehoek waar de wijn rijpt in de solera (uitleg zie kelder). Het golvende land heeft een zanderige krijtbodem met veel kalk, ijzer, kiezelzand en gips. De familie Gonzales gebruikt alleen druiven van hun eigen wijngaard en selecteren daarvoor alleen de beste percelen.

 

Kelder

De druiven worden pas geplukt als ze door de zon zijn ingedroogd zodat ze een hoge concentratie aan suiker overhouden. Na een zachte persing wordt het fermentatieproces gestopt door toevoeging van wijnalcohol (bij 370 gr restsuiker p/l).  De 9 jaar rijping vindt plaats in het solera systeem dat gevormd wordt door een aantal vaten in rijen op elkaar. In de onderste laag zit de oudste wijn en de bovenste de jongste wijn. Uit de onderste laag tapt met een gedeelte (max 30% per jaar) af. De onderste lagen worden weer aangevuld met wijn uit de rij van de bovenliggende vaten.

 

Geur en Smaak

De sherry heeft een donkere mahoniekleur met een intense geur van rozijnen en karamel, de smaak is zijdezacht met de zoetheid van appelstroop, rijpe rozijnen, zongedroogde vijgen en dadels.  Heerlijk vol van smaak bijna stroperig die lang blijft hangen in de mond.

 

Bio- Biodynamisch

Nee, conventionele wijnbouw.

 

Copyright © WYTSE VAN DER ZWEEP 13-03-2018 14:23