Nekeas La Fuente Crianza Tinto 2015

Op voorraad
2015 | 0,75 l. | 6 / DS | 14% | Bevat SO2
Categories: Catalogus , Rode Wijn , Wines
Nekeas La Fuente Crianza Tinto 2015 is beschikbaar om te kopen in stappen van 6

Wijn

Nekeas Tempranillo La Fuente Crianza Tinto

 

Domein en Wijnmakers

Bodegas Nekeas | Concha Vecino | Manuel Urricelqui

 

Gebied

Añorbe | El Valle de Nekeas | Navarra | Spanje

 

Areaal

230 ha in eigendom | geen aangekochte druiven | 200 ha olijfbomen in eigendom

 

Productie

1.200.000 – 1.500.000 flessen per jaar | 250.000 liter olijfolie

 

Druivenras

Cabernet Sauvignon | Tempranillo

 

Type wijn

Rood   

 

Historie

Eind jaren 80 begin jaren 90 is het Francisco San Martín, voor vrienden Paco, die een samenwerkingsverband in het Nekeas-dal initieert. Om te voorkomen dat de individuele, kleinschalige wijnboeren uit de regio opnieuw zouden worden getroffen door lage prijzen en slechte verkopen zoals in de crisisjaren 60 slaan zo’n 8 families de handen ineen. Paco dacht dat ze maximaal 50 ha aan grond zouden kunnen realiseren maar uiteindelijk worden ze gezamenlijk eigenaar van 160 ha. De symbolische eerste oogst is in 1992 en de wijnen worden dan nog niet en vrac (in bulk) maar onder eigen label gebotteld en verkocht in binnen en buitenland. Inmiddels omvat Bodegas Nekeas ruim 430 ha aan land in het Nekeas-dal waarvan 230 ha voor druiven en 200 ha voor olijfbomen.

 

Wijngaarden

We vinden de wijngaarden bijna in het meest noordelijke puntje van de Navarra met als bescherming de Sierra Perdón. Deze plaatselijke bergrug zorgt voor een natuurlijke barrière tegen de koude wind en andere weersinvloeden van de Pyreneeën. De zomers zijn door deze ligging niet extreem lang en de koele nachten zorgen voor een optimaal klimaat. Op slechts 70 km afstand is ook de Atlantische Oceaan van invloed en zijn deze omstandigheden uniek in de Navarra. De wijngaarden voor deze wijn liggen in verschillende heuvels in het dal van Nekeas waarvan de druiven worden samengevoegd om een complexe wijn te maken. De cabernet sauvignon groeit op een bodem van rode leem en tempranillo op een bodem met grijze leem en zand. De druiven rijpen langzaam en gestadig. 

 

Kelder

De druiven worden met een zeer geavanceerde machine geoogst en direct van hun steeltjes ontdaan. De druiven worden apart vergist. Ze verblijven in roestvrijstalen tanks voor een koude schilinweking van tenminste 5 dagen. Hierna volgt de alcoholische fermentatie van tenminste 25 dagen. De wijnen ondergaan de malolactische vergisting (dit is de omzetting van appelzuur in melkzuur) en dit vindt plaats voor 50% in roestvrijstalen tanks en voor 50% in houten vaten. Uiteindelijk rijpt de wijn tussen 12 en 14 maanden in Franse eikenhouten vaten. Daarna minstens een jaar flesrijping in de kelder.   

 

Geur en Smaak

De wijn is donkerrood van kleur met een paarse gloed. Een intense neus met verleidelijke aroma’s van zwarte bessen, bramen, zoethout en toast. De tannines zijn mooi geïntegreerd met een ronde, rijke en verrassend lange afdronk.       

 

Bio- Biodynamisch

Nee, conventionele wijnbouw, wel gecertificeerd als ‘Integrated Farmers’ waarbij ze de impact van de productie op de omgeving zo beperkt mogelijk houden.  

 

Copyright © WYTSE VAN DER ZWEEP 08-02-2018 18:42