Nekeas Olijfolie Arbequina Extra Virgen Tin 0,5 l.

Niet op voorraad
SA | 0,5 l. | 12 / DS | 0% | ES
Categories: Olijfolie , Catalogus , More

Olijfolie

Nekeas Olijfolie Arbequina Extra Virgen Tin 0,5 l.

 

Domein en Olijvenolie makers

Bodegas Nekeas | Concha Vecino | Manuel Urricelqui

 

Gebied

Añorbe | El Valle de Nekeas | Navarra | Spanje

 

Areaal

200 ha olijfbomen in eigendom

 

Productie

250.000 liter olijfolie

 

Olijvensoort

Arbequina

 

Historie

Eind jaren 80 begin jaren 90 is het Francisco San Martín, voor vrienden Paco, die een samenwerkingsverband in het Nekeas-dal initieert. Om te voorkomen dat de individuele, kleinschalige wijnboeren uit de regio opnieuw zouden worden getroffen door lage prijzen en slechte verkopen zoals in de crisisjaren 60 slaan zo’n 8 families de handen ineen. Paco dacht dat ze maximaal 50 ha aan grond zouden kunnen realiseren maar uiteindelijk worden ze gezamenlijk eigenaar van 160 ha. De symbolische eerste oogst is in 1992 en de wijnen worden dan nog niet en vrac (in bulk) maar onder eigen label gebotteld en verkocht in binnen en buitenland. Inmiddels omvat Bodegas Nekeas ruim 430 ha aan land in het Nekeas-dal waarvan 230 ha voor druiven en 200 ha voor olijfbomen.

 

Olijfboomgaarden

We vinden de olijfboomgaarden bijna in het meest noordelijke puntje van de Navarra met als bescherming de Sierra Perdón. Deze plaatselijke bergrug zorgt voor een natuurlijke barrière tegen de koude wind en andere weersinvloeden van de Pyreneeën. De zomers zijn door deze ligging niet extreem lang en de koele nachten zorgen voor een optimaal klimaat. Op slechts 70 km afstand is ook de Atlantische Oceaan van invloed en zijn deze omstandigheden uniek in de Navarra en zeer gunstig voor de productie van olijfolie. De olijfboomgaarden liggen in de vallei Nekeas op gemiddeld zo’n 500 meter hoogte. De bodem is stenig met rode en witte kleilagen.

 

Kelder

De olijven worden met een zeer geavanceerde machine geoogst. Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven wordt gewonnen. De mensheid is al lang met olijfolie bekend, de oudste gegevens tonen aan dat deze olie al 4.000 jaar voor Christus werd gebruikt. Wanneer de mooie, rijpe olijven zijn aangekomen in de perserij worden ze eerst gemalen en gekneed waar de specifieke smaak ontstaat, dit is nog erg bitter. Hierna wordt het sap gecentrifugeerd, hierdoor scheidt het water zich van de olie en blijf je over met prachtige extra vierge olijfolie.

 

Geur en Smaak

Dit is een milde, fruitige, groene, extra-vierge olijfolie met een hint van verse tomaten. Zeer fris, levendig en zacht in de smaak met een ‘spicy bite’ op het einde. Extra-vierge betekent de beste kwaliteit olie die niet behandeld is na de eerste persing.

 

Bio- Biodynamisch

Nee, conventionele bouw, wel gecertificeerd als ‘Integrated Farmers’ waarbij ze de impact van de productie op de omgeving zo beperkt mogelijk houden.  

 

Copyright © WYTSE VAN DER ZWEEP 23-02-2018 18:42